Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα του Β. Ρουδομέτωφ, ερευνητή, πανεπιστημιακού και συγγραφέα. Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί μέσο προβολής σειράς πανεπιστημιακών και ερευνητικών ή άλλων συναφών δραστηριοτήτων. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα μου περιλαμβάνουν την μελέτη της κουλτούρας/πολιτισμού, της παγκοσμιοποίησης και πλανητοπικοποίησης, της θρησκείας, της δημιουργίας και αναπαραγωγής των εθνών και της διεθνικότητας και των διασπορικών κοινοτήτων. Το πλέον πρόσφατο βιβλίο μου είναι το "Glocalization: A Critical Introduction" (London: Routledge, 2016).
Στην ιστοσελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, καθώς και σύντομες περιγραφές βιβλίων και συλλογικών έργων, ένα περιεκτικό τετρασέλιδο βιογραφικό σημείωμα (pdf) και μια παρουσίαση της παρελθούσας και τρέχουσας ερευνητικής δραστηριότητας. Επίσης, παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικές με συμμετοχές σε εθνικές και διεθνείς ερευνητικές δραστηριότητες και δίκτυα, καθώς και μια αναλυτική παρουσίαση του βιογραφικού. Η πλειοψηφία των παραπάνω πληροφοριών παρατίθεται στα αγγλικά.
Στα ελληνικά μπορείτε επίσης να διαβάσετε μια σειρά άρθρων τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες.
Ο Βίκτωρ Ρουδομέτωφ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Είναι Διευθυντής του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας. Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts) στην Κοινωνιολογία (στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Bowling Green του Ohio) και στην Ιστορία (στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh). Κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh βραβεύθηκε με την προ-διδακτορική υποτροφία του Προγράμματος Πολιτιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου καθώς και την προπτυχιακή υποτροφία του Ιδρύματος Γερονδέλη. Το 1996 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Κοινωνιολογία και τις Πολιτιστικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Μετά την αποφοίτηση του, και κατά την ακαδημαϊκή χρόνια 1996-97, διατέλεσε επίσης μεταπτυχιακός υπότροφος του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Princeton. Έχει εργασθεί στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης, στο Washington and Lee University (Lexington, Virginia) & Miami University (Oxford, Ohio). Από το 2003 έως το 2009 υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2009 κατέχει την βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει επίσης τους τίτλους Faculty Fellow στο Center for Cultural Sociology του Yale University (2008) & Professor (adj.) (2018) στο University of Tampere (Finland).
Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην μελέτη της πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, της κοινωνιολογίας της Θρησκείας, της διεθνούς μετανάστευσης και του Βαλκανικού εθνικισμού. Έχει παρουσιάσει πάνω από 50 εργασίες σε ακαδημαϊκά συνέδρια, ενώ έχει επίσης διατελέσει προσκεκλημένος ομιλητής στα Πανεπιστήμια του Pittsburgh, Princeton, Ohio State University, Miami University & CUNY - Queens College. Έχει διατελέσει προσκεκλημένος ομιλητής από πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, και επισκέπτης καθηγητής με το πρόγραμμα Εράσμους στα πανεπιστήμια του Μιλάνου και της Πάντοβα στην Ιταλία.
Ως συγγραφέας, έχει δημοσιεύσει πάνω από 35 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, και 38 και πλέον κεφάλαια σε συλλογικά έργα. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία (μονογραφίες): Nationalism, Globalization and Orthodoxy: The Social Origins of Ethnic Conflict in the Balkans (Westport, CT: Greenwood 2001), Collective Memory, National Identity and Ethnic Conflict: Greece, Bulgaria and the Macedonian Question (Westport, CT: Praeger, 2002), Globalization and Orthodox Christianity: The Transformations of a Religious Tradition (London and New York: Routledge, 2014) & Glocalization: A Critical Introduction (London: Routledge, 2016). Έχει επίσης κάνει την εκδοτική επιμέλεια σε συλλογικά έργα και ειδικά τεύχη επιστημονικών περιοδικών ενώ συλλογικά έργα που έχει επιμεληθεί έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί από εκδοτικούς οίκους σε Αθήνα και Σκόπια. Έχει επίσης διατελέσει εξωτερικός αξιολογητής και κριτής ή/και μέλος κριτικών επιτροπών για μεγάλους διεθνείς εκδοτικούς οίκους, κρατικές υπηρεσίες και επιτροπές αξιολόγησης και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διατελεί μέλος των επιστημονικών επιτροπών των περιοδικών European Journal of Social Theory, Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, Journal of Levantine Studies, Nations and Nationalism & Religions. Ο πλήρης κατάλογος υφιστάμενων ή προηγούμενων διοικητικών θέσεων του σε διάφορους οργανισμούς, επιστημονικές ενώσεις και συναφή σώματα είναι διαθέσιμος σε αυτή την ιστοσελίδα.
Κατεβάστε ένα περιεκτικό τετρασέλιδο βιογραφικό σημείωμα (pdf).